Guides

Juleaften 2015

Phew… Det er næste ligegyldig hvordan du har planlagt din tid mht til juleaften – man er DØD den 25/12! Eller er det bare mig? Jeg skulle dog også til to juleaftener i år: mine forældres og Nicklas’. Mine forældres var kun for 3 timer, og jeg skulle bare have kartofler med til brune kartofler. Den anden, hos os selv, skulle jeg lave ænder, sovs, forret med mere.

I dagene op til juleaften, skulle jeg have forberedt en del, men familie-livs-udfordringer kom (selvfølgelig) og mit humør og skema blev derefter. Derfor kom jeg ‘først’ igang den 23/12. Med ALT – inklusiv de fleste gaver. En lille påmindelse til mig selv (især her i denne kristne måned):

IMG_6713

Anyway.

ÆNDERNE OG ALLE DERES MULIGHEDER:

Den 23/1 stod jeg i kø i over en time for Slagter Lunds lækre ænder i Torvehallerne. Jeg ELSKER Torvehallerne. Til dem der ikke kender dem: afsted! En masse delikatesser i to kæmpe haller lige ved Nørreport. Her kan du få alt fra den bedste friske fisk, til smukke knive og lækre kager. De har alt. Jeg fik handlet lidt grønt, fik en paleo wrap og en juice(dejligt afbræk fra den tunge julemad) og en stærk kaffe inden det blev min tur, og 3 smukke ænder kom med mig hjem.

IMG_0542

Den første and blev fileteret den 23/12 og kødet nedfrosset til et tidspunkt, hvor jeg kan and igen – midt januar nok. Her vil det ryge i en crispy duck salad.

IMG_0547

IMG_0553

 

Skroget og indvolde blev så brugt til ‘basen’ til julesovsen, som stod i over 24 timer. Den blev lavet sådan her:

SOVS: Tag en STOR gryde. Porre, gulerødder, rødløg, hvidløg hakkes groft. Steges i smør(eller andefedt, hvis du er sej) til de bruner. Indvolde og skrog tilsættes og steges til det bruner på samme vis. Andefond og kogende vand tilføres til det dækker hele molevitten. Timian og rosmarin kan tilføres og jeg smed også nogle bacon-stykker ved. Det lader du så stå og simre så lang tid du ønsker – gerne mange mange timer. Jeg slukkede lige for blusset natten over, kom låg på, og kogte det så op igen næste morgen. Det hyggede sig hele dagen, blev mere og mere intens i smagen, og jeg kunne gå og smage til og tilsætte lir. Før den skulle serveres, kom jeg den gennem en sigte, så alle store stykker, knogler osv blev taget fra. Så tilsatte jeg lidt fløde, noget maizena, smør og min svigermor tilsatte lidt kulør. Hvis man ikke er på kulør, kan man holde lidt igen med salt og tilsætte fx soya for dybere farve.

IMG_0557 IMG_0558 IMG_0561

De resterende 2 ænder blev tilberedt den 24/12. Fylder mine ænder med medisterpølser og æbler stegt i smør.

Jeg gav ænderne med brystet ned af i 20 min på 250 grader, tømte ‘underpladen’ for andefedt i en skål(gem det!), vendte ænderne og gav dem derefter to timer ved 150-60 grader. Jeg kom vand på ‘underpladen’ under de to timer. Ca. 4 dl. Da ænderne kom ud, pakkede jeg dem ind i sølvpapir og viskestykker, så de kunne stå og trække til de skulle spises.

IMG_0574

Mens anden var i ovnen blev resten af huset fixet(dette blev dog både gjort 23/12 og 24/12 hele dagen), kartofler skrællet, og forret gjort klar. Jeg havde 20 min til at gøre mig klar – med hele flokken af gæster allerede ankommet – normalt er jeg i liiiiidt bedre tid. Men sådan er det jo nogle gange. Jeg spiste forret og lidt af anden med Nicklas’ familie(den var, hvis jeg selv skal sige det, smadder god!), og smuttede så forbi min egen familie til deres middag og ris a la mande, og kom så tilbage senere på aftenen til vores lejlighed til terningespil og juleaftens-hygge. Nåede to omgange and og to gange rundt-om-træet. Havde en dejlig juleaften. Men næste år håber jeg den bliver lidt mere… Simpel og bedre forberedt;)

IMG_0586 IMG_0593 IMG_0637

… der blev spist op og alle kunne gå jule-mætte i seng.

Håber I havde den bedste aften! Kom I igennem uden stress? ER det muligt?

Velbekomme

Julie

 

GemGem

Du kunne også være interesseret i...

5 Kommentarer

  • Svar
    Maria
    6. januar 2016 kl. 21:30

    Er total imponeret! Jeg kan forstå din juleaften på en måde har været lidt stressende og min tanke er at du fortjener ferie. Er nødt til at sige at du imponerer mig! Du ligner en Hollywoodstjerne, er en mester i et køkken, fuld af humoristisk sans og selvironi (eeeeelsker din over-Storebæltsbroen-video), er velformuleret, tydeligvis ambitiøs og engageret i din karriere og jeg har indtryk af, at du værdsætter de jordnære værdier. Du er en inspirerende kvinde og jeg ønsker virkelig du opnår al den succes du må drømme om.

    • Svar
      juliezangenberg
      7. januar 2016 kl. 21:21

      Hvor er jeg heldig at få sådan en dejlig kommentar fra dig! Håber jeg fortsat kan inspirere:) Kan dog love at selvironien og fejlene også vil være at finde på siden – nobody’s perfect;) (og må skynde mig at give en anden ære for Storebælts-videoen – det var ikke mig der, selvom jeg sagtens kan se ligheden:)
      God aften Maria og skønt du er med her på siden!
      Kh Julie

  • Svar
    Lea
    7. januar 2016 kl. 18:28

    min mand og jeg meldte od helt ud af jule ræset. jeg har ikke kontakt til hverken min mor eller far og min mand kunne godt undvære hans familie, så vi valgte i stedet at holde “jul på slottet” på store Restrup Herregård ved Aalborg, sammen med et vennepar. det var så hyggeligt, stille og roligt og ingen stress! i slut nov. havde vi dog den hele store juleanretning med and og tilbehør under en årlig sommerhus tur til for at fejre min mands fødselsdag 🙂

    • Svar
      juliezangenberg
      7. januar 2016 kl. 21:17

      Jeg tror det er så vigtigt, at vi lytter på os selv, og laver vores egne traditioner. Det er kun een selv, der skal leve ens liv, så hellere det er efter ens egne ønsker, end alle mulige andres – godt for jer! Lyder simpelthen så hyggeligt:) Dejligt du læser med.
      Kh Julie

      • Svar
        Lea
        10. januar 2016 kl. 15:47

        Det var lige præcis derfor jeg selv droppede kontakten til mine forældre, jeg skal leve mit liv efter mine egne regler. den vigtigste person i mit liv er mig selv, så jeg skal sørge for at gøre mig glad før jeg kan glæde alle andre 🙂

        ser frem til en masse nye spændende indlæg om lækker mad og forhåbentlig lidt inspiration 🙂

Efterlad en kommentar