Livsstil

Nytår 2015/16

Nytår. Jeg har prøvet en del – stor fest/alene i pyjamas uden alkohol og i seng 00.30/vild luksus i Paris/veninde-middag med for meget champagne og gråd.

Jeg er splittet mellem, at jeg elsker fejring, og at nytår har så mange udfordringer: kolde gader, ingen taxaer, mange mange utroligt fulde mennesker OVERALT, rippede supermarkeder, og generelt alt for meget pres og forventning til een lille aften.

I år var tanken, at en stille og rolig middag med få andre vennepar, ville være det bedste valg. En menu lavet af mig og min foodie-veninde Maria og MASSER af virkelig god vin og champagne. Noget som fungerede rigtig godt – men vi endte alligevel med at savne dans og lidt vildskab, så sluttede aftenen af ude med dans til den lyse morgen. Nicklas endte som DJ(så ved man der kommer Kim Larsen og 80’er hits – God bless him) og vi tog til sidst hjem og startede det nye år med forårsruller, colaer og en masse vand til morgenmad. Sådan! En virkelig god aften – tak til alle der var del af den.

 

Menuen Nytår 2015/16

Snacks til nytårstalen:

Puff-pastry(butterdej) med kantareller vendt i fløde med ristet pancetta(italiensk bacon), revet parmesan og persille på toppen. Opfundet af mig og smager simpelthen så dejligt.

Smørstegt brød med foie gras (beklager til dem der er imod det – det er jeg ikke) og syrlig æblepuré

Østers med citron

 

Forretter:

Caviar med smørstegte blinis, hakket rødløg, creme fraiche osv

Jomfruhummer-haler med sellerimos og caviar

Røget dyrekølle med peberrodsis

 

Hovedret:

Poussiner(fjerkræ) med morkel(svampe)sauce, lynstegt spidskål og flødekartofler med lag af trøffel i(guddommeligt)

 

Dessert:

Citron sorbet, hvid chokolademousse med blåbær i, Christianshavner-tærte-bund og støv af kandiserede valnødder over

 

Jeg fandt overordnet på menuen ud fra, hvad jeg har lavet og testet til andre middage, hvad jeg vidste JEG KUNNE LAVE EN DEL PÅ FORHÅND AF(og derved kunne slappe mere på selve aftenen), og ud fra hvad jeg vidste, at dem der kom, kunne lide.

Efter menuen var blevet godkendt(i starten af december), af et selskab der er MEGET madkyndigt, kunne vi så uddelegere opgaver. Vores ven Pedro tog Poussin-retten og østers og Maria og jeg fordelte det andet. Jeg handlede ALT JEG KUNNE over nettet – kan ikke understrege nok, hvor meget tid og arbejde jeg sparer, når jeg gør det.

Caviar hentede jeg hos Rossini Caviar – min caviar pusher (er klar over hvor forkælet det lyder, men vil hellere spare op til caviar end et par dyre støvler. Sån er det).

Desserten var på mig, da jeg har lavet delene en række gange. Tærtebunden var dog ny, og noget Ditte Julie Jensen og Annemette Voss lærte mig, da de var så søde, at lave mig en fødselsdagskage i år. Det skal jeg nok komme med et oplæg om.

Butterdejsskålene med svampe var en ide, jeg havde testet til en af vores venne-middag i juledagene, som nogle af jer måske kan huske.

Æblepuréen lavede jeg også dagen før, med de æbler der var i overskud fra juleaften, og den æbleeddike jeg havde fået af mine forældres pakkekalender. Use what you’ve got. Tøm dine skabe og dit køleskab så vidt muligt.

Hvis man kigger menuen igennem, kan man se, at mange ting kunne laves dagen før:

svampe-cremen, butterdejsskålene, toppingen, æblepuré, peberrodis, citronsorbet, choko-mousse, tærtebund, kandiserede valnødder, sellerimos osv.

Resten var egentlig ting der bare skulle åbnes/skæres/anrettes.

Disse to ting er NØGLER for mig, når jeg skal holde middag. At jeg egentlig bare skal opvarme og samle så vidt muligt. Nogen gange lykkes det, andre er man ikke så heldig, men man øger hvert fald sine muligheder for succes og aflastning.

Nicklas, der har samlet på vin gennem mange år og er imponerende god til at vælge de lækreste flasker bad om menuen på forhånd. Han, Pedro og Nicklas gode ven Christian(var også en af middagsgæsterne), der alle er vin-nørder i ekstremen, lavede så en vin-menu til aftenen, der fulgtes med vores menu.

Det hele gik op i den smukkeste enhed, og vi nød det hele fuldt ud. Jeg er meget meget heldig at kunne få disse oplevelser med mad og vin – og tror det var den stemning og taknemmelighed fra os alle, der gjorde, at aftenen ikke kunne ende der – vi måtte simpelthen fejre og danse som idioter.

Lidt billeder:

IMG_0673

IMG_0678

IMG_0677

IMG_0687

IMG_0692

IMG_0741

IMG_0799

IMG_0730

IMG_0703

IMG_0729

IMG_0714

 

Spændt på det nye år. Hvad lavede I Nytårsaften??? Så spændt på at høre hvad I fik at spise/lavede?

Godt nytår til jer alle!

Kærlig hilsen Julie

PS: mit nytårsfortsæt: gør ting mere enkle. Derfor har jeg også forsøgt(tro det eller ej) IKKE at skrive for meget her, så skriv hvis der er spørgsmål eller ønsker til opskrifter?

Du kunne også være interesseret i...

5 Kommentarer

 • Svar
  Denrigtigefrb
  8. januar 2016 kl. 13:38

  Lyder sindssygt lækkert. Og alligevel kæmpe arbejde. Jeg har haft flere julefrokoster, en jule aften og nytårsaften og andet her i dec..måned. Hver gang brugt nemlig.com. Men udfra din spændende menu tror jeg ikke du kan ha fået særlig meget derfra. Selvom de har delikatesser osv. , så er det ikke på lager. Du må have været i div. special forretninger,Torvehaller osv., Eller har du en delikatesse pusher?som leverer. Jeg synes altid man skal rende alligevel.
  Jeg vil gerne have alle opskrifter eller links. Eller hvad du gider. Vil i morgen lave Frech Toast til de 2 piger på 8 og 6. God ide, det lavede Dustin Hofman også i Kramer mod Kramer for 100 år siden. Ja, min var meget traditionel, den forlanger de hvert år: hummer, østes til forret, raclette, salat div dressinger til hovedret, mormors chokolademousse til dessert. Godt nytår🎉🎊🎇🍾

 • Svar
  Simone
  10. januar 2016 kl. 17:17

  Kan man se et billed af butterdej med svampe? Eller bare en opskrift? 🙂

 • Svar
  Eliza
  14. januar 2016 kl. 20:22

  Hej Julie,
  Hvorfor er du ikke imod foie gras?:)

  • Svar
   Susan
   23. januar 2016 kl. 9:40

   Hun går åbenbart ind for dyreplageri :/

 • Svar
  Noa
  22. januar 2016 kl. 15:20

  Jeg ville bare lige sige, at figen marmelade smager latterligt godt på foie gras! 🙂

Efterlad en kommentar