Desserter & bagværk Opskrifter

Stop madspild – med dessert! Af Ditte Julie Jensen

Lækkert bananbrød og nem cheesecake med kirsebær – med god samvittighed (hvert fald madspilds-mæssigt;).

En vigtig madmæssig problematik er madspild. Vi vil løbende på JUM! forsøge at komme med gode råd og opskrifter, der hjælper til at minimere madspild. Heldigvis for os og for dig, er vores gæsteskribent, Ditte Julie, med på ideen! Her er 2 dessert opskrifter, der kan laves uden de store indkøb og muligvis kan klares bare ved at tømme køleskab, frugtskålen og køkkenskabet. Lækkert bananbrød og nem cheesecake med kirsebær – JUM! siger vi bare!

GLUTENFRI BANANBRØD MED MØRK CHOKOLADE

Det lækreste glutenfri bananbrød med mørk chokolade. Det er svampet og smager himmelsk til en god kop kaffe eller the. Jeg var faktisk overrasket over, hvor lidt banan brødet faktisk smagte af. Det kan godt blive lidt kvalmt hvis banansmagen er alt for gennemtrængende.

Når jeg arbejder med sukkerfri opskrifter bruger jeg en del banan og dadler til at søde med, men det giver også fylde til bagværket.

bananbrød uden mel

Glutenfri bananbrød med mørk chokolade

ca. til 6 personer 

3 æg, str. M/L
30 g kokossukker (kan undlades)
3 modne bananer
1,5 dl mandel drik
1 dl mandelmel
1 dl havregryn (glutenfri eller alm.)
1,5 tsk bagepulver
1 nip salt
1 tsk CAKE FACTOR (mit kagekrydderi)
50 g god mørk chokolade

Blend hele herligheden (pånær chokoladen) i en stor blender. Til en cremet dej. Jeg blender det i min store blender fra KitchenAid. Det er simpelthen så effektiv og grundig. Den kan blendte alt og kan oveni købet også varme masser op. Den er bare god! Hak herefter chokoladen fint. Kom dejen op en i rugbrødsform (gerne af silikone) Mål: 23,5 cm x 10,5 cm x 6,5 cm – min form er fra Howabout, som laver en fin top på bagværket.

Drys chokolade over dejen og bag brødet ved 180 grader varmluft i 35-40 min. Lad brødet køle af.

NEM CHEESECAKE

Efter julen ligger jeg oftes inde med en masse rester. Jeg har lavet en nem cheesecake baseret på rester. Cheesecake med vaniljekranse, vaniljeostecreme og kirsebærsovs.

Jeg havde en masse rester fra juleaften eller bare juledagene generelt, og tænkte jeg lige ville lave en lille nem cheesecake, men også lidt julet. Men hellere julet end at smide resterne ud.

TIP: Du kan blande de småkager du har liggende. Det kunne være brunkager, pebernødder, jødekager eller hvad du måtte have. Jeg brugte vaniljekranse (da de anvende vaniljekranse, som er bagt på en del smør, brugte jeg lidt flere end man skal i opskriften).

img_2547

NEM CHEESECAKE

til ca. 8 personer

KIKSEBUND
170 g vaniljekranse (anvender du andre småkager/kiks brug 110 g)
70 g smør

Blend småkagerne til fint “mel”: Smelt smørret i en gryde. Når smørret er smeltet tages det varmen og røres sammen med småkagemel. Placer en kagering (18-20 cm i diameter) på et fad/kagefad. Placer et stykke kageplast langs kanten på formen. Fordel kiksemassen i formen og pres massen ujævn op af siderne. Stil dem på køl imens du fortsætter.

KIRSEBÆRSOVS
2 blade husblas
1 dl kirsebærsovs uden kirsebær (gem kirsebærrene)

Udblød huslassen i rigeligt koldt vand i 10 min. Lun kirsebærsovsen og rør den udblødte husblas heri. Lad den stå og køle af imens du laver ostecremen.

OSTECREME
3 blade husblas
300 g flødeost naturel
1 dl creme fraiche 18%
95 g flormelis
1,5 tsk vaniljesukker
1,5 økologisk citron, saft og skal
3 dl piskefløde
50 g mandelsplitter

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 min. Rør flødeost, creme fraiche, flormelis, vaniljesukker og citronskal sammen i en skål til en ensartet masse. Varm citronsaften op over vandbad sammen med den udblødte og afdryppede husblas. Når al husblassen er opløst fjernes skålen fra vandbadet. Tag et par skefulde af flødeostecremen og vend det sammen med citronsaften, og kom det herefter op i resten af flødeostecremen og vend det hele sammen. På denne måde undgår du, at husblassen driller for dig og danner tråde. Pisk fløden til en let flødeskum og vend det sammen med flødeosteblandingen ad to omgange, så din ostecreme forbliver luftig og lækker.

Placer kirsebærrene (fra kirsebærsovsen) og mandelsplitter på bunden. Hæld ostecremen på sprøjtepose og fordel massen i formen. Hæld forsigtigt den afkølede kirsebærsovs ud over kagen og brug en madpind til at trække i sovsen, så den blender flot sammen med ostecremen. Stil herefter kagerne på køl i mindst 3 timer eller gerne natten over.

Du kunne også være interesseret i...

Ingen Kommentarer

    Efterlad en kommentar